top of page

Inspiratie

 

In onderstaande boeken vind je een ingang naar andere inzichten, inspiratie, diepgang, troost, kennis en wijsheid.

 

Care to dare

Care to dare van George Kohlrieser verhaalt over de rol van de leider voor degene met wie hij werkt. Zij die zorg en lef weten te combineren, halen het beste uit zichzelf, uit de teamleden en uit de organisatie.

De wortels van leiderschap liggen in de vroege jaren. In het boek is een mooie verdiepende oefening opgenomen, de levenslijn. Door het beschrijven en delen van je levenslijn, met de hoogtepunten en de diepste dalen en te bezinnen hoe deze je hebben beïnvloed, krijg je een verdiepend inzicht in je eigen patronen. Met het verkennen van de rol van diegenen die er op die momenten voor jou waren, die jou aanspoorden in jezelf en in je potentieel te geloven, zet je jouw eigen secure base leaders in het licht.

De moed van imperfectie

De moed van imperfectie van Brené Brown is het vervolg op haar bestseller De kracht van kwetsbaarheid. Allebei mooie boeken, maar zelf had ik meer aan de inzichten uit het tweede boek. Ooit was voor mij het inzicht dat ik niet perfect was of zou kunnen zijn een enorme eye opener. Terwijl ik alle ballen in de lucht probeerde te houden en probeerde te voldoen aan verwachtingen van velen, ondervond ik dat ik wel allerlei rollen aan het vervullen was, maar daarbij wel mezelf vergat. Was ik moedig toen ik dat doorkreeg? Zo zie ik dat zelf niet. Maar met het resterende beetje moed nam ik wel een herbesluit; ik doe niet langer iets of vele 'ietsen', vanaf toen werd het 'ik ben....'.

 

 

Resilience

Andrew Zolli en Ann Marie Healy schreven Resilience. Veerkracht is een term die in allerlei wetenschappen een plek heeft. De gemeenschappelijke noemer is volgens Zolle en Healy, dat het gaat om het vermogen van een persoon, systeem of organisatie om diens kerndoel en integriteit te blijven nastreven, ook als de omstandigheden wezenlijk veranderen. Met voorbeelden vanuit verschillende systemen (financiele wereld, terrorisme), crossover voorbeelden (orkaan Katrina samen met de maisoogsten in Mexico) en wetenschappelijke aanhalingen als basis, is het hoofdstuk over de veerkrachtige geest er een waar het over ervaringen van jou en mij zou kunnen gaan. Hoe zet je veerkracht in om verder te komen en niet onderuit te gaan?

 

Theorie U

Theorie U van Otto Scharmer, voor mij als een meer theoretisch vervolg op Synchroniciteit van Joseph Jaworski, vraagt je om je met een open geest, een open hart en een open wil, op te maken en mee te bouwen aan de toekomst.

Ten diepste gaat het over werkelijk persoonlijk leiderschap. Hier is moed voor nodig, een open geest en een open hart voor dat wat zich laat ontvouwen. En ook, voordat het zover is, een grote dosis uithoudingsvermogen om te verduren en niet te weten wat is en wat er zich aandient. Herkennen wat we zien, zeggen wat we denken, doen wat we zeggen en zien wat we doen, zijn elementen op het pad naar verandering. 

 

The power of the heart

In The power of the heart laat Baptist de Pape vele iconische wereldburgers aan het woord; denkers, schrijvers, wijze mannen en vrouwen die door hun woord anderen wisten en weten te raken. Met het hart als centraal thema vertellen mensen als Paolo Coelho en Isabel Allende wat dit orgaan voor hen betekent als het gaat om zaken als wijsheid, intelligentie, angst, veerkracht en intuïtie. Ook aardse zaken als carrière en gezondheid komen aan bod. Een mooi boek om af en toe op te pakken, in te bladeren en wat inzichten tot je te nemen.

 

"Er verdwijnt niets totdat het ons heeft geleerd wat we moeten weten" (Pema Chödrön)

 

  

Het plan van je verlangen

Het plan van je verlangen van Danielle Laporte is een lees-, denk-  en doeboek. Het zet aan tot nadenken, reflectie. En het stimuleert je om pen en papier te pakken om je diepste verlangen helder te krijgen en op te schrijven, zodat je het niet weer per ongeluk kwijtraakt. Het is een vorm van goalsetting; het helpt je op een aantal vlakken levensdoelen te verwoorden, zodat je daarnaar kunt gaan handelen. Laporte besteedt aandacht aan de discrepantie tussen voelen en denken, waarbij voelen voor haar leidend is. Niet voor niets staat op de achterkaft in hele grote letters: Hoe wil je je voelen?

 

"Vertrouw jezelf. Creëer het soort jezelf waar je graag de rest van je leven mee samenwoont." (Golda Meir)

  

Elk ogenblik is er nieuws vanuit de stilte.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           - Rainer Maria Rilke

bottom of page