top of page

Transformatie

 

Ieder levend wezen gaat gedurende zijn leven door een of meerdere transfomatieprocessen en wat weerspiegelt dat mooier dan de seizoenen van het jaar. Mijn tuin is geen enkel jaar, geen enkel seizoen hetzelfde. Steeds is het anders, al is het maar doordat ook ik elke keer weer anders kijk.

Jaar in, jaar uit gaan we door het zelfde ritme. Lente - zomer - herft - winter. En toch is het elk jaar weer een andere cyclus. Zoals er ook nooit hetzelfde water door de beek stroomt, zo is elk jaar, elk seizoen steeds weer anders. En elke keer dat we weer door een cyclus gaan, hebben we ook de mogelijkheid om lering te trekken uit de eerdere ervaringen. Niet dat we het dan altijd ook echt weten, maar we zetten steeds weer een nieuw stap in onze persoonlijke ontwikkeling.

Lente

Het bruist en borrelt, uit de aarde komen de insecten weer omhoog, aan bomen en struiken ontbotten de eerste knoppen, signaal van een nieuwe lente. De kopjes van de planten die met de winter uit het zicht verdwenen waren, laten zich zien. Aankondiging van een nieuw begin, groen, kleurig, fris. Elk jaar weer verrassen bomen en struiken mij weer. Hee, de magnolia lijkt in een nacht tijd wakker te zijn geworden. Woww, hadden we die tulpen vorig jaar ook? Die appelboom is toch niet te ver teruggesnoeid, wat een bloesem in de pruimenboom. En, het meest indrukwekkend vind ik altijd weer, de varen, welke zich uit een hoopje bladresten ontkrult richting het schaarse zonlicht op zijn vochtige schaduwrijke plek.

 

Ook in je persoonlijke leven, in het team waarin je werkt, is de lente regelmatig aanwezig. Nieuwe collega's, nieuwe initiatieven, onverwachte gebeurtenissen. Ingrediënten om op nieuwe wijze naar jouw wereld te kijken. Investeren in nieuwe kansen en ontwikkelingen.  

 

Herfst

Herfst, tijd om te oogsten. Ben ik tevreden, is het meer of minder dan ik had verwacht. De pruimen die op de grond vallen had ik misschien al eerder moeten plukken. De zaaddozen van de papavers zitten vol en ook de sporen van de varen laten los. Spinnen maken zich in de ochtendglinstering meester van het tuinbeeld; glinsterende druppels dauw zetten zich vast op de draden van het web. Als ik even niet oplet loop ik erin en weet ik gelijk weer dat de tuin nu door anderen in bezit genomen is.

 

Je kijkt naar wat je hebt geoogst. Was dit wat je wilde bereiken? Of is jouw focus gaande het proces toch onvoldoende vasthoudend geweest. Waar had je kunnen ingrijpen en wat betekent dit voor de stappen die je gaat nemen? De herfst geeft inzichten als je je oogst op waarde kunt schatten. 

Zomer

En dan is het zomer.

De pioenrozen staan in volle glorie, zwiepende takken met overvolle bloemknoppen die uitbundig openstaan. De bijen zwermen van bloem naar bloem. Als ik hier een tijd naar kijk dan is het verrassend om de patronen te ontdekken. De mieren proberen hun eeuwenoude spoor onder en over de tegels richting paradijs (mijn keuken) weer aan te leggen. En ik verleg hun weg. De pruimenboom doet in volle dracht dienst als een natuurlijke parasol. Het is goed toeven in de natuur, alles lijkt als vanzelf te gaan. Regelmatig onkruid wieden, op de juiste momenten van de dag water geven en de uitdijende pracht her en der uitdunnen. 

 

In je werk lijkt het alsof alles vanzelf gaat, je zit in een flow. Je hoeft alleen maar af en toe een beetje bij te sturen. Op onverwachte momenten komen er mooie dingen tot stand. Je boekt ogenschijnlijk moeiteloos resultaten, terwijl je toch af en toe nog wat hebt bij te stellen.

 

Winter

Rust, het harde werken is gedaan. Het is tijd om nieuwe energievoorraden aan te leggen. Uiterlijk lijkt het alsof er niets gebeurt, maar in de onderstroom worden nieuwe inzichten geboren, ontkiemen onzichtbaar de eerste elementen van een volgende stap. De tuin ziet er op het eerste gezicht doods uit. Maar bij het opruimen van de bladeren stoor ik kleine kruipsels in hun slaap. Ze schieten onder een nieuw hoopje om weer verder te gaan met wat ze deden; zich opladen voor een nieuw seizoen.

 

Met alle indrukken van het voorbije jaar is het tijd om te bezinnen. Misschien is het  voor jou niet merkbaar en dein je mee op de beweging van dit seizoen. Voordat je het weet begint de nieuwe lente, elke keer weer op een ander moment. Ben je er klaar voor? Op naar een nieuw niveau van zijn en leven.

  Still confused but at a higher level

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   - Enrico Fermi

bottom of page